Tuesday 9 August 2011

Secret Receipe Ayam MaSak KaRi VerSi CiK RaTu

Assalam dan selamat malam cemua....

Seperti yang Cik Ratu talking2 dalam entry sebelum ini malam ni Cik Ratu akan share resepi rahsia **rahsialah sangat atau dlm omputehnya Secret Receipe... Ayam Masak Kari Versi Cik Ratu

Okeh....kawan2 meh pakai apron get ready to cook... 

Untuk memasak resepi ini...bahan-bahan yg diperlukan ialah :

1. Ayam dalam 1/2 kg (**nak guna chicken wing je pon bole)
2. Sudah semestinya serbuk kari  - 3 sudu teh kmudian bubuh air dan kunyit ckit
3.  Santan kelapa - **nak pakai santan paket pn ok je...tapi real santan lagi cedap
4. Serai 3 btg - di ketuk....nak ketuk cmne..? amik lesung pastu haaa..ketuk2 je... :D
5. 1 inci halia - gi amik pembaris ukur..hehe..
6. 5 ulas bawang merah
7. 3 ulas bawang putih
8. Kiub pati ayam / Serbuk pati ayam **sangat penting!!!
9. Cili giling/cili kisar
10. Bunga lawang/bunga cengkih
11. Ubi kentang
12. Air asam jawa (nak guna asam keping pon boleh)
13. Air tambah tolak 2 cawan
14. Garam secukup rasa

Ok...bahan dah siap mari kita masak.....

1. Bersihkan ayam yg telah siap di potong2 dan ketepikan.. 
2. Ambil 5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih dan 1 inci serai tadi dan ditumbuk bersama (nak blend pon boleh).
3. Kemudian panaskan kuali dan tuangkan minyak.. Setelah minyak cukup panas, ambil bahan yg telah di tumbuk/blend tadi dan tumiskan sehingga wangi...kemudian masukkan serai dan bunga lawang serta bunga cengkih tadi....teruskan tumis sehingga dh cukup masak.
4. Kemudian masukkan pula cili giling/cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak...setelah itu masukkan serbuk kari yang telah di gaul dengan air tadi dan tumis sehingga masak/pecah minyak jugak..
5. Masukkan air asam jawa/asam keping dan tumis sebentar. Selepas itu masukkan ayam dan tambah 2 gelas air. 
6. Setelah ayam tadi mula mendidih...*I mean air dia masukkan kiub pati ayam/serbuk pati ayam td..**kalo untuk 1/2 kg...1 kiub atau 1 sudu pati ayam dah cukup dan masukkan ubi kentang.
7. Masak lebih kurang 20 min, kemudian masukkan garam secukup rasa. biarkan lagi selama 5 min dan akhir sekali tuangkan santan...biarkan dalam 5 min kemudian..tutup api.....dah siap :)

~Ayam masak kari versi Cik Ratu sedia untuk dimakan~

Gambar hiasan semata-mata

Selamat Mencuba!!

Pesanan ikhlas lagi suci hati : Sorry kalo ayat tunggang langgang..first time share resipi nih...salu share tutorial pakai shawl je kat Butik Qaireen Qaisara...oh ya..itu butik Zira punya..add me ya :)
**nanti nak share tutorial shawl pulakss (^_^)v

2 comments:

Sophie said...

sedap2.. tapi kenapa inda tunjukkan gambar masakan yg sebenarnya. lagi umpph hehee

Unknown said...

lupa mo ambil gbr masakan sendiri huhu..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...